LAGUIOLE

Laguiole

…zijn messen die gemaakt worden volgens de traditionele vorm en methodes uit de streek rond Laguiole in de Zuid-Franse regio Aubrac in het departement Aveyron.

Laguiole is geen merknaam, noch de naam van een bedrijf, maar de naam die wordt geassocieerd met de bepaalde vorm van het mes.
Messen met deze vorm worden ook goedkoop vervaardigd in het Verre Oosten, maar dit zijn niet de ambachtelijke messen die traditioneel in de streek rond Laguiole worden gemaakt.

In het begin van de 19e eeuw werden in het dorpje Laguiole zakmessen en tafelmessen gemaakt voor schaapherders en boeren in de regio. Zeer waarschijnlijk werd de vorm sterk beïnvloed door het Arabisch-Spaanse knipmes uit Andalusië, de navaja.

Het laguiolemes werd volgens sommigen ontworpen door Jean-Pierre Calmels (1813-1876). Heft en lemmet waren nog recht, het zogenaamde laguiole droit ofwel ‘rechte mes’. Dit mes had een slot dat voorkomt dat het lemmet in zijn geheel werd ingeklapt. Ter beveiliging van staal en vingers kwam het eerst tot de helft. De trek van herders en hun kudden tussen Zuid-Frankrijk en Catalonië zorgde voor de introductie van de navaja in Frankrijk.

Rond 1880 werd het eerste mes ontworpen dat ook een kurkentrekker had op verzoek van de horeca in Auvergne. Niet ver van Laguiole ligt Thiers waar na de Eerste Wereldoorlog het grootste gedeelte van de productie van handgemaakte messen naartoe verhuisde. In de jaren 80 van de 20e eeuw begon een groep liefhebbers met de productie van het merk Forge de Laguiole, tot vandaag de enige merk dat in het dorp Laguiole is gevestigd. In Thiers zijn nog twee werkplaatsen die hun oorsprong hebben in Laguiole, Laguiole en Aubrac en Fontenille Pataud, en deze drie zijn de enige die de Laguioletraditie op productieniveau in ere houden. Ook zijn er nog enkele kleine werkplaatsen waar op kleine schaal – maar op authentieke wijze – bijzondere messen op bestelling worden gemaakt.

Voor de productie van een Laguiolemes zijn 109 stappen nodig. Wordt er naast het mes ook een kurkentrekker en priem toegevoegd, dan loopt het aantal bewerkingen op tot 216.  

geen actieve series

Fleur de Lys is een officieel verkooppunt voor dit merk en voert de volledige collectie. Neem contact op met ons voor informatie over modellen die niet [nog] genoemd worden.