SKULTUNA

Skultuna Messingsbruk (letterlijk “Skultuna Messing Werken”) is een Zweedse fabrikant van messing en messingproducten.

In het jaar 1607 kon koning Karl IX eindelijk zijn langgekoesterde plannen voor een Zweedse messingindustrie uitvoeren. Hij liet een koninklijke zaakgelastigde een ​​geschikte locatie voor een messinggieterij zoeken. De keuze viel op Skultuna aan de rand van Västerås, waar de beek Svartån voor voldoende waterkracht zorgde. Houtskool was hier ook beschikbaar, er was een haven in Västerås en de kopermijn in Falun was ook dichtbij. Skultuna Messingsbruk werd gesticht en het besluit van de koning werd bevestigd in een brief van 11 februari 1607.

Het raffineren van koper in messing zou de invoer van messing verminderen en de inkomsten uit export vergroten. De vroegste producten bestonden voornamelijk uit messing borden, kroonluchters en kandelaars. Sommige ontwerpen zijn nog steeds in productie zoals de Office Candlestick and Chandeliers. Tegen het einde van de 19e eeuw werkte Skultuna nauw samen met de Zweedse ontwerper Carl-Hjalmar Norrström, die een aantal klassieke items voor Skultuna maakte, waaronder een doopvont in messing, koper en zilver die de gouden medaille won op de Stockholm-tentoonstelling in 1897 en de werelstentoonstelling van Parijs in 1900.

De productie in Skultuna gaat ononderbroken door sinds 1607, elk jaar worden ongeveer vijfhonderd kroonluchters geproduceerd, een paar duizend kandelaars worden gemonteerd en gepolijst, duizenden manchetknopen worden verpakt en verzonden over de hele wereld. Skultuna werkt nauw samen met enkele van ’s werelds toonaangevende ontwerpers zoals Claesson Koivisto Rune, Monica Förster en Thomas Sandell.

Onder de vele gerenomeerde ontwerpers die door de jaren heen met Skultuna hebben gewerkt, valt Sigvard Bernadotte op met zijn tijdloze modernisme

geen actieve series

Fleur de Lys is een officieel verkooppunt voor dit merk en voert de volledige collectie. Neem contact op met ons voor modellen die [nog] niet genoemd worden.